Βάζω τον κωδικό και δεν γίνεται τίποτα…
Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα δούμε πως λειτουργούν κάποια δύσκολα στοιχεία ενός δωματίου απόδρασης, που μπορεί να μας καθυστερήσουν.
Πληκτρολόγια κωδικού (keypads) σε escape rooms!
Τα περισσότερα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια μετά από τρεις (3) λάθος προσπάθειες κλειδώνουν και «απενεργοποιούνται»
Σε ένα escape room θα βρείτε ηλεκτρονικά πληκτρολόγια εισαγωγής κωδικού σε πόρτες, σε ντουλάπια, σε τοίχους (!), σε χρηματοκιβώτια, σε απλά κιβώτια ή οπουδήποτε αλλού!
Υπάρχουν διάφοροι τύποι και μορφές και στην πιο εύκολη περίπτωση συνήθως χρειάζεται ένας 4ψήφιος κωδικός για να ανοίξει η πόρτα ή να ξεκλειδωθεί το αντικείμενο που είναι κλειδωμένο.
Πολύ σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε στα keypads και στα χρηματοκιβώτια με κωδικό:
- Μετά την εισαγωγή κωδικού ίσως να χρειάζεται και κάποιο πλήκτρο για ΟΚ. Το πλήκτρο αυτό βρίσκεται σχεδόν πάντα κάτω δεξια και μπορεί να είναι δίεση (#), Β, ΟΚ, ΕΝΤ, να έχει σύμβολο κλειδιού ή απλά να είναι πράσινο.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Δείτε καλά τον κωδικό που εισάγετε γιατί μπορεί να χάσετε πολύτιμο χρόνο!
- Τα περισσότερα ηλεκτρονικά πληκτρολόγια μετά από τρεις (3) λάθος προσπάθειες κλειδώνουν και “απενεργοποιούνται” για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως ενός (1) λεπτού. Για το διάστημα αυτό μην πατάτε τίποτα γιατί ο χρόνος παρατείνεται.
Τρόποι λειτουργίας
Υπάρχουν πληκτρολόγια με κωδικό αλλά και με αναγνώστη καρτών ( RFID reader). Ο κωδικός μπορεί να αποτελείται από 4 ή 6 ή και 8 ψηφία, ενώ η κάρτα μπορεί να είναι από μια απλή κάρτα (τύπου πιστωτικής) ή κάποιο RFID τσιπάκι κρυμμένο μέσα σε αντικείμενο το οποίο πρέπει να ακουμπήσουμε πάνω στον αναγνώστη.
Σε κάποια escape rooms μπορεί ένα πληκτρολόγιο να μην είναι ενεργοποιημένο από την αρχή του παιχνιδιού, αλλά να ενεργοποιείται
με κάποιο τρόπο μετά!
Σε κάθε περίπτωση το ξεκλείδωμα του πληκτρολογίου συνοδεύεται από φωτεινή ένδειξη και ήχο. Ελέγξτε το χώρο για να δείτε τι άνοιξε ή στην περίπτωση χρηματοκιβωτίου, γυρίστε το μοχλό και τραβήξτε το πορτάκι για να ανοίξει.
Τέλος, δεν είναι απαραίτητο ότι τα keypads θα έχουν αριθμούς. Μπορεί να έχουν χρώματα, (Γιάννη και Μάνο που διαβάζετε, δυστυχώς για εσάς), σύμβολα ή ακόμα και βελάκια κατευθύνσεων.